top of page

Solarijum i zdravlje

* Fotobiološko naučno vrednovanje

Kakve još koristi imamo od solarijuma osim sveže, atraktivne boje?

Kao prvo, pocrnelost kože čini važnu prirodnu zaštitu od sunca. Takvu zaštitu uvek nosite u svojoj koži i ona je, za razliku od kozmetičkih sredstava za zaštitu, otporna na vodu. Posebno, crnjenje u solarijumu bez usputnih opekotina je najbolja mogućnost za sticanje zaštite od sunčevog zračenja. Ukoliko postoji sklonost kože ka alergijama na sunčeva zračenja ili ka fototoksičnim reakcijama, uz pomoć saveta lekara i solarijuma se može doći dotle da koža stekne otpornost na ta dejstva. Još odavno su poznate mnogobrojne pozitivne osobine sunčanja u solarijumima i one se često i preventivno koriste za određene tretmane bez medikamenata.

Solarijum je uspešan u sledećim segmentima :

  • fotosintezom generiše vitamin D3 koji, kao katalizator, učestvuje u razmeni mnogih materija u organizmu, pogotovo kalcijuma u profilaksi osteoporoze

  • niske doze UVB zračenja podsticu imuni sistem organizma

  • poboljšava cirkulaciju i prokrvljenost organizma

  • poboljšava stanja nečiste kože (akni, bubuljica itd.)

  • doprinosi smanjenju nivoa holesterola zahvaljujući blagotvornom dejstvu doziranih količina UVB zračenja

Koristi od sunčanja na suncu i u solarijumu su neosporne. Na suncu se treba sunčati tako da se izbegne direktno zračenje sunca, a time i UV zračenje i vrelina. Dobro su poznati rizici izlaganja direktnom sunčevom zračenju, a pošto sunce ne možemo da promenimo, naše ponašanje svakako možemo. S obzirom da se u novije vreme, zbog načina života i drugih razloga, ne izlažemo suncu kao ranije, upućeni smo na korišcenje solarijuma. Moderni solarijumi, kod kojih su primenjena najnovija saznanja u fotobiološkim istraživanjima, nude visok stepen efikasnosti i bezbednosti. Medutim, najvažnije od svega je da se ne preteruje sa upotrebom solarijuma, jer svako prekomerno korišćenje može poništiti sve blagotvorne osobine sunčanja.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page